Onderzoek 3Vraagt: één op de drie jongeren opener over mentale gezondheid sinds corona
- Nieuws
- Onderzoek 3Vraagt: één op de drie jongeren opener over mentale gezondheid sinds corona
Welke invloed had de coronacrisis op onze mentale gesteldheid? En leverde het ook wat op? MIND en de jongerenmerken van de NPO (3FM, FunX, NPO 3) deden samen met 3Vraagt onderzoek.
Wil jij een idee krijgen van jouw mentale bui vandaag? Maak dan de Check Je Bui! Een speciale mentale test om vijf jaar #openup te vieren.
#openup-week
Uit het onderzoek blijkt dat het afgelopen coronajaar jongeren gevoelens van stress, somberheid en eenzaamheid opbouwden. Door de pandemie werden deze soms erger, geven jongeren aan. Vier op de tien (40 procent) jongeren zitten/zaten af en toe niet zo lekker in hun vel.
Reden te meer voor HUMAN en MIND om bij NPO 3FM voor de vijfde keer de #openup-week te organiseren, waarin we psychische problemen onder jonge mensen bespreekbaar maken.
Samen met 3Vraagt deden we onderzoek, om erachter te komen hoe het nu is gesteld met de psychische gezondheid van jongeren (16 tot 35 jaar). Welke invloed had corona daar bijvoorbeeld op?
foto: 3Vraagt
Uit onderzoek blijkt...
In het onderzoek van 3Vraagt vertelt 85 procent van de deelnemers één of meer leeftijdsgenoten te kennen die momenteel kampen met psychische klachten.
Een aantal schrijft dat ze zelf te maken hebben (gehad) met mentale problemen. Omdat ze zelf ervaring hebben met deze klachten, geven ze aan anderen makkelijker te kunnen helpen als ze in de put zitten.
Een deelnemer laat weten: "Het is zo belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Ik wil anderen het gevoel geven dat het oké is om deze problemen te hebben. En door erover te praten wordt het minder taboe.”
foto: 3Vraagt
Mentale issues delen
Juist dat uitspreken als het even niet zo lekker gaat, dat doet een deel van de jongeren inmiddels wat makkelijker, sinds corona. Een op de drie (33 procent) vindt dat ze sinds de coronapandemie beter zijn geworden in het vertellen over hoe ze in hun vel zitten.
Deelnemers hebben ook het gevoel dat er meer ruimte is om te delen wanneer het niet oké gaat. Ze merkten dat iedereen in meer of mindere mate struggelden tijdens de coronacrisis en dat mentale gezondheid vaker onderwerp van gesprek was. “Doordat anderen erover praten, lukt dat mij ook beter," schrijft iemand.
Een ander: "De vraag hoe het met je gaat werd oprechter. In plaats van de dagelijkse ‘Hey hoe is het, ja goed en met jou’-praatjes’."
foto: 3Vraagt
Corona-donkerte
De gesprekken waren meer dan welkom, omdat corona donkerte en somberte erger maakte.
In het onderzoek vertelt een groot deel van de jongeren dat ze het afgelopen jaar langere tijd te maken hadden met stress (63 procent), somberheid (54 procent) en eenzaamheid (49 procent). Andere klachten die ze bijvoorbeeld noemen zijn ernstig piekeren (41 procent) en angsten (38 procent).
Niet helemaal nieuw
Veel van de genoemde problemen zijn helaas niet helemaal nieuw. Ook in het openup-onderzoek van voor de coronacrisis, vertelde een groot deel van de jongeren al dat ze psychische klachten hadden. Wel zegt 31 procent van de deelnemers met psychische klachten dat de coronapandemie het erger heeft gemaakt. Ook is het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt gestegen, van 37 procent naar 49 procent.
Sommige panelleden deelden hun persoonlijke ervaring. “Het begon met eenzaamheid in de lockdown en daar kwam dan snel somberheid en depressie bij. Mensen zijn niet gemaakt om alleen te zijn.”
Een ander: “Depressie, PTSS, suïcidale gedachten. Ik zat vast en kon niet vooruit met mijn leven. Het plaatste druk op mijn omgeving, met veel mensen die zich zorgen maakten maar niet wisten wat ze konden doen.”
foto: 3Vraagt
Weer beter
Een op de drie jongeren (31 procent) voelt zich op dit moment wel weer beter dan aan het begin van de coronatijd. Iemand laat weten: “Het gaat nu langzaam weer een beetje beter nu alles opengaat en ik meer mensen kan zien, maar we zijn er nog niet helemaal uit.”
Bijna de helft (45 procent) ziet dat er sinds de pandemie meer maatschappelijke aandacht is gekomen voor de mentale gezondheid van hun generatie. Bijvoorbeeld op het nieuws en in de media.
Tegelijk zijn ze kritisch. Want er werd misschien wel meer over gepraat, maar ze missen actie vanuit de overheid. Driekwart (74 procent) vindt dat het kabinet te weinig oog heeft voor de mentale gezondheid van jongeren.
Wil jij een idee krijgen van jouw mentale bui vandaag? Maak dan de Check Je Bui! Een speciale mentale test om vijf jaar #openup te vieren.
Over het onderzoek
3Vraagt, is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Het onderzoek is gehouden van 22 september tot en met 1 oktober 2021. Er deden 2100 deelnemers van 16 tot en met 34 jaar mee. De resultaten zijn na weging daarmee representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.
#openup-week
Dit jaar is van 10 t/m 15 oktober de vijfde editie van de #openup-week. Dit is een themaweek van 3FM, NPO3 en FunX, op initiatief van omroep HUMAN en MIND. Tijdens de #openup-week besteden we aandacht aan mentale gezondheid bij jongeren en stimuleren we je om ook open te zijn over hoe het nu écht met je gaat. Meer weten? Check 3FM.nl/openup
Wil jij een idee krijgen van jouw mentale bui vandaag? Maak dan Check Je Bui! Een speciale mentale test om vijf jaar #openup te vieren.
Gerelateerd
HUMAN
Renske (21) is mantelzorger in coronatijd: 'Als dit nog een jaar duurt, weet ik niet of ik dat trek'HUMAN
Door de avondklok voelt Ivanka (22) druk om na negen uur niet mentaal in te stortenHUMAN
Op kamers in coronatijd: 'Niemand wil zich eenzaam voelen'HUMAN
Transitie van vrouw naar man: raakt Sem zijn zangstem kwijt?